A sörösök önkéntes innovatív rendszere 2012-ben több mint 100 millió darab aludobozt gyűjtött vissza

 

Sikeres évet zárt az alumíniumdobozok visszagyűjtésére hazánkban elindított Returpack-rendszer, amelyet a Returpack Kft. és a Sealorient Kft. a Magyar Sörgyártók Szövetségével összefogva fejlesztett ki.

 

Sikeres a Returpack-rendszer

A hazai söripar zászlóshajói, a Borsodi, A Dreher és Heineken hosszú évek óta kibocsátásuk jelentős részét környezetvédelmileg előnyös csomagolásban juttatják el a piacra, gondoljunk csak az önkéntes betétdíjas rendszerekben működő, újratölthető üvegekre és hordókra. 2010-től kezdve az itthon népszerű aludobozos sörökre is egyedülálló közös rendszer kialakítása mellett döntöttek. Ez lett a Returpack visszagyűjtési rendszer. A visszagyűjtési rendszer védi a környezetet, és az alumíniumdoboz előnyös tulajdonságainak köszönhetően jelentős energia-megtakarítás tesz lehetővé, miközben ezzel a hazai söripar az önkéntes szisztémák rendszerében újra tudja hasznosítani az összes csomagolási formájának jelentős részét.

A rendszer részeként az élelmiszer-kereskedelmi láncoknál már országszerte közel 180 visszaváltó automata érhető el a lakosság számára. Hazánkban többek között a Tesco, a Spar, az Auchan és a CBA áruházakban működnek automaták.

Ennek köszönhetően egyre többen ismerik fel a Returpack-rendszer előnyeit, az újrahasznosított aludobozok mennyisége pedig 2012-ben már meghaladta a 100 millió darabot. A lakosság közvetlen anyagi ösztönző (visszaváltási díj) mellett, környezettudatosan és kényelmesen tudja az aludobozokat leadni.

Az összetett üzleti és technológiai modell magyar szellemi termék. A rendszer tervezésekor lényeges szempont volt a fogyasztók kényelme és a teljes inverz-logisztikai lánc hatékonysága. Éppen ezért fogadják el az automaták az összelapított dobozokat is, hiszen így az otthon gyűjtött dobozok sem foglalnak sok helyet, az automatáktól kapott visszaváltási díjjal pedig a vásárlás költségei is csökkenthetők. A gépbe kerülő dobozok - szabadalmaztatott módon - további zsugorításon esnek át, ami növeli a szállítási hatékonyságot, az ezzel összefüggő környezetterhelést pedig a lehető legalacsonyabbra csökkenti

 

A www.mindendoboz.hu és a www.facebook.com/mindendoboz oldalon bárki megnézheti, hogy lakóhelye közelében mely áruházakban működik Returpack visszaváltó automata, ahol további információkat is talál a gépek használatáról.

 

Írja meg véleményét!

Írja meg véleményét!
Kövess minket Facebookon!